Op 15 februari om 19.30 uur geeft Esther Rommel, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Natuur en Landschap een lezing in de Tuin van Kapitein Rommel. Er zijn beperkt plaatsen beschikbaar. Reserveer daarom tijdig op www.tuinvankapiteinrommel.nl. Toegang € 3,50 inclusief koffie of thee. Noord-Holland is een prachtige provincie met unieke landschappen, alleen al in de omgeving van Castricum zijn er polders, moeraslanden, duinen en open water. De druk op het landschap is echter enorm. Noord-Holland heeft te maken met klimaatverandering, moet de natuur beschermen én er ligt een woningbouwopgave waarbij er ook gekeken wordt waar plek is om duurzame energie op te wekken. Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap) gaat in haar lezing onder andere in op het behoud van het landschap voor de toekomst.


NL DOET is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NL DOET zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje het verschil te maken en ertoe te doen! De Tuin van Kapitein Rommel nodigt iedereen uit om een paar uur mee te werken aan verschillende klussen. Op 10 maart gaan we vaste planten in de borders planten, houtsnippers op de paden kruien, graszoden leggen, terras tafels beitsen en klaar zetten. Natuurlijk is er tijd voor koffie en lunchen we met elkaar. Schrijf je in op https://www.nldoet.nl/activiteit/voorjaarswerk-tuin-van-kapitein-rommel


Vanaf 12 december 2022 t/m 3 januari 2023 gaat de Tuin dicht.  Ieder jaar is de Tuin in de Kerst periode gesloten. Op 4  januari  gaan we weer open.


Op donderdag 18 augustus leest Patty Brinkman in het tuinhuisje van Kapitein Rommel voor uit haar eigen boek ‘De Tandenfee’. Leuk voor kinderen tussen de leeftijd van 5 t/m 8 jaar. € 2,- per kind. Jullie zijn welkom om 13:30 of 15:00 uur. Er kunnen maximaal 10 kinderen per keer meeluisteren dus reserveren via de site is verplicht.


In de eerste week van de schoolvakantie in de zomer is de Sprookjestuin een groot feest er is een speurtocht langs 30 sprookjes gemaakt door Ontwerpstudio Ardkid, die opgesteld staan in de tuin. Honderden kinderen genieten elk jaar weer van deze unieke belevenis!
Toegangskaarten € 5,00 per kind. Alleen online te koop op www.tuinvankapiteinrommel.nl. Verkoop van toegangskaarten start vanaf 5 juli 2022.
DE TUIN IS OP 15 JULI GESLOTEN IN VERBAND MET HET OPBOUWEN VAN DE SPROOKJESTUIN.


In de Tuin van Kapitein Rommel zetten vanuit Transitie Castricum de vrijwilligers van het Soepcafé op 15 juni de pannen weer op het vuur. Kom gratis soep en brood eten en geniet van elkaars gezelligheid. Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom. De spullen voor dit duurzaamheidsinitiatief worden belangeloos ter beschikking gesteld door groentebroers Beentjes en bakker Brakenhoff. Inloop: 14.30 uur.


Buitenlessen en natuuronderwijs op school zijn lang niet altijd vanzelfsprekend. Al vele jaren maakt de Tuin van Kapitein Rommel daarom voor kinderen uit groep 7 een natuureducatie programma. De wijze waarop kinderen natuur beleven en ervaren is belangrijk in de ontwikkeling. Interactieve natuurlessen waarin zelf ontdekken, verkennen en beleven centraal staat is daarvoor erg geschikt. Het natuurbesef bij kinderen wordt op deze manier gestimuleerd. Scholen kunnen zich aanmelden door te mailen naar info@tuinvankapiteinrommel.nl


16.30 – 20.00 uur
Volg de lichtjes in de Tuin en kom langs mooie schouwspelen. Met medewerking van Lichtkunst (Kunst in de Tuin) van CAKtwo.


Van 18 november 2021 tot 27 januari 2022 hangen in de expositieruimte van de Tuin van Kapitein Rommel tekeningen van Jan Liefting. Jan is een gepensioneerde hovenier, die al van kinds af aan een liefde voor tekenen had. Na zijn pensionering heeft hij weer tijd gekregen om deze hobby uit te oefenen. Hij maakt vooral heel gedetailleerde portretten met potlood in zwartwit. Zijn favoriete onderwerp is kinderen en natuurlijk vooral zijn eigen kleinkinderen.


NL Doet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje het verschil te maken en ertoe te doen! De Tuin van Kapitein Rommel nodigt iedereen uit om een paar uur mee te werken aan verschillende klussen. Inschrijven kan op https://www.nldoet.nl/


In augustus zijn alle kinderen van de basisschool leeftijd welkom in de Tuin van Kapitein Rommel om het Beestjespad te lopen en allerlei beestjes te ontdekken. Echt zien …. even aanraken …..of zelfs even voelen! Er zijn demonstraties met wandelende takken, miljoenpoten, reuzen slakken en kom alles te weten over wespen. Ook is er een vlinderkraam met een vlinderbak met eitjes, rupsen, poppen en vlinders. Of doe de insectenbingo of één van de vele andere spelletjes.


Op zaterdag 3 september het jaarlijkse Pompoenenconcert. Dit jaar met een optreden van UNICORN. De tuin is gratis toegankelijk en geopend vanaf 19:30 uur, het concert begint om 20:15 uur. Keltische folk en swing, met Klezmer, Shanties en Bluegrass uitstapjes. Licht in het hoofd, voeten van de vloer, dorstige keel – een optreden van Unicorn laat de toehoorders nooit onberoerd. De opzwepende Keltische muziek van de folkband loopt doorgaans uit op een feelgood swingfeestje waarbij uit volle borst wordt meegezongen. Maar laat niemand zich in de luren leggen door het schijnbaar achteloze gemak waarmee de band zich op het podium presenteert, achter die vrolijke façade gaan rasmuzikanten schuil die elkaar ragfijn aanvoelen. De toegang is gratis tijdens het pompoenenconcert maar een vrijwillige bijdrage is altijd welkom. U kunt een eigen stoeltje of plaid meenemen, zodat u in ieder geval verzekerd bent van een zitplek.


Download programma 12 t/m 18 september Kunst in de Tuin: Licht en Zwaartekracht De Tuin van Kapitein Rommel organiseert in samenwerking met Anja Jonker inmiddels voor de 10e keer Kunst in de Tuin van 12 t/m 18 september. Openingstijden zijn van 9.30 -16.30 uur, op zaterdag en zondag vanaf 10.30 uur. Entree is gratis.

Met deze exposities wordt invulling gegeven aan de gezamenlijke passie voor natuur en kunst. De Tuin van Kapitein Rommel stelt deze unieke plek in Castricum beschikbaar en Anja Jonker nodigt kunstenaars uit om in deze natuurlijke oase te exposeren. Zij zoekt de samenwerking en verbindt de kunstenaars met de tuin en met elkaar. Hierdoor ontstaat er in de Tuin van Kapitein Rommel een magische, creatieve en natuurlijke versmelting. “Het wordt een broedplaats. Daar krijg ik vleugels van”, zegt Anja Jonker.

Vleugels, vliegen en het overwinnen van de zwaartekracht, een van de vier natuurkrachten. De zwaartekracht, de aantrekkingskracht die twee of meer lichamen op elkaar uitoefenen. Met vleugels daag je deze natuurkracht uit en kan je vliegen en dansen in de wind. Maar ook je geest laten vliegen, het even ontsnappen aan het alledaagse en je verbeelding laten gaan. Daarmee ontstaat het thema “Licht en Zwaartekracht”. De expositie laat een verscheidenheid aan zeer verschillende vaardigheden van 5 kunstenaars zien, een mix van design, ambacht, dichtkunst en klankkunst.


In de week van 4 t/m 8 oktober is er een nieuwe expositie in de Tuin van Kapitein Rommel met keramiek van Ingrid Mol en Wilma Bosland. Deze week krijg je een unieke kans om zelf je handen uit de mouw en in de klei te steken. Je kunt je inschrijven voor de workshops keramiek en pottendraaien met de beide kunstenaars. Je kunt zelf kunst maken en tegelijkertijd genieten van de bijzondere keramiek expositie met een kopje koffie of kruidenthee op ons mooie terras.


Ieder jaar zien we ze weer in de Tuin, kaboutervoetstapjes. Kabouters komen dan een week logeren en maken dan kabouterdorpjes, doen spelletjes en allerlei activiteiten. Kinderen in Castricum mogen dan meedoen.


Van 29 oktober t/m 5 november exposeert IMIX in de Tuin van Kapitein Rommel. Van maandag t/m vrijdag geopend van 9:30 – 16:30 uur en nu speciaal extra open op zaterdag 30 oktober van 11:00 – 16:30 uur. Op zaterdag wordt de expositie muzikaal omlijst door de band AYCE vanaf 13:00 uur.

IMIX is een kunstenaarscollectief, bestaande uit Marion Albers, Mireille Schermer en Gemma Distelbrink. IMIX mixt kunst en natuur.


Elke eerste zaterdag van november vindt de landelijke Natuurwerkdag plaats, de grootste vrijwilligersdag in het groen. Kom een dagje meewerken en helpen in de Tuin van Kapitein Rommel. Dankzij de bijdrage van vrijwilligers kan iedereen blijven genieten van dit mooie stukje Castricum


25 nov 2021 Besloten middag waarin onze vrijwilligers in het zonnetje worden gezet.