«

»

Welke dieren zijn onmisbaar om afval te composteren?

Composteren:

Opzij van de schuur ziet u drie bakken waar het afval van de tuin, koffieprut, theebladeren en uitgebloeide bloemen geleidelijk verteert tot compost, die weer gebruikt wordt voor bemesting. Perfecte recycling! Het composteren verloopt in 4 stadia:

  • De koffieprut en theebladeren worden eerst in een ton gestort, wat je als ‘voor’-werk zien kunt.
  • Het verdere proces duurt tussen de 3 en 4 maanden. Hierbij worden 3 bakken gebruikt. Het begint in de linker bak, waarin naast de prut uit de ton ook het snoeiafval uit de Tuin wordt gestort. Hierin blijft het een maand, waarna het wordt omgeschept naar de middelste bak. Na weer een maand wordt het omgezet naar de rechter bak. Na 14 tot 16 weken (totaal tijd) wordt de compost uitgezeefd en in de Tuin gebruikt.
  • Voor het goed composteren zijn zowel wormen als bacteriën belangrijk. Zij dragen allebei op hun eigen wijze hun steentje bij aan het verteringsproces.

Nb. Tuinafval waar veel zaden in zitten, kan NIET gebruikt worden om compost van te maken. Dat gaat naar de gemeentewerf. HVC maakt compost door het GFT afval te verhitten, dan verliezen de zaden hun kiemkracht.

Zelf kunt u zo ook compost maken of een composteerbak gebruiken. Koffieprut en theeblaren mogen zo de tuin in!