De tuin en de ontmoetingsruimte

De ontmoetingsruimte

De ontmoetingsruimte geeft met zijn grote ramen een prachtig uitzicht op de tuin. Voor het gebouw is een ruim overdekt terras met tafels, stoelen en parasols, waar u kunt genieten van alles wat de tuin te bieden heeft. De ontmoetingsruimte is geschikt voor ongeveer 30 personen en is voorzien van een compleet ingerichte keuken (met vaatwasser). Huur voor feesten is mogelijk vrijdag vanaf 17.00 uur, zaterdag en zondag. Van maandag t/m vrijdag voor lezingen.

Tuingeschiedenis

Eind jaren ’80 van de vorige eeuw kreeg het welzijnswerk van de gemeente Castricum behoefte aan een goede ontmoetingsruimte. Met enige aanpassing zou de oude tuin van Kapitein Rommel hiervoor gebruikt kunnen worden. Tegelijkertijd zou hiermee de tuin dan weer in goede staat teruggebracht worden.

In 1990 kwam vanuit het Rijk geld vrij kwam voor sociale projecten en kon dit idee uitgevoerd worden. In samenwerking met een tuinarchitect werden de ideeën uitgewerkt tot een volwaardig inrichtings- en beheersplan. Met behulp van door de Gemeenteraad beschikbaar gestelde middelen konden de herinrichtingswerkzaamheden plaatsvinden.

Op 8 juni 1993 werd de Stichting Tuin van Kapitein Rommel opgericht. Deze stichting realiseerde de uitvoering van het inrichtings- en beheersplan. Zoveel mogelijk werd met vrijwilligers gewerkt. Op 4 juni 1994 werd de Tuin van Kapitein Rommel onder grote belangstelling officieel geopend voor het publiek.

Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan op 22 juni 2019 heeft Marie-Louise Janssen 25 jaar tuin geschiedenis op papier gezet. Dit hele verhaal is hier te vinden.

Kapitein Rommel

Kapitein Rommel werd in 1889 in Castricum geboren. Na zijn studie op de zeevaartschool in Vlissingen ging hij varen op de grote vaart en bevoer hij de wereldzeeën. Al op zijn 40e jaar klom hij op tot kapitein der koopvaardij. Dit was uniek voor zijn tijd. In 1945, na afloop van de Tweede Wereldoorlog, ging hij met pensioen en keerde definitief terug naar Castricum. Hij liet in zijn tuin een huis bouwen met de naam “Achter Bornholm”. In de tuin hield hij allerlei soorten dieren, zoals zwanen, kalkoenen, pauwen, fazanten en kippen. Ook had hij er een groentetuin. De vijver liet hij graven om er in te kunnen vissen. Ook liet hij in de tuin een waterval maken. Hij probeerde via het rondpompen van het vijverwater stroming in de vijver te brengen om zo forellen in de vijver te kunnen kweken. Een onderneming die helaas jammerlijk mislukte!

Kapitein Rommel overleed in 1958. De tuin werd, zonder de woning “Achter Bornholm”, door de gemeente gekocht met het doel er een busstation op te vestigen. Dit plan is nooit uitgevoerd, net als vele plannen daarna. De tuin raakte danig in verval, tot zich begin jaren negentig een nieuwe kans voordeed.

Tuininrichting

Als u bij binnenkomst in de Tuin van Kapitein Rommel linksaf slaat ziet u bijna direct al de centraal gelegen vijver met het eiland. Rondom de vijver zijn prachtige plantenborders aangebracht. En het stinzenbos – met in het voorjaar onder de bomen de typische stinzenplanten daslook, bosanemoon, winterakoniet, kievitsbloem en sterhyacint – is de moeite van het bekijken zeer waard.

Loopt u door naar achteren, komt u eerst in het ecologisch aangelegde gedeelte. Hier ziet u verschillende graslandtypen: nat, droog en schraal grasland. Hier mag de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. Koekoeksbloem, veldzuring, hertshooi, walstro, duinviooltje en muizenoortje voelen zich hier goed thuis.
Als u vervolgens verder loopt over de loopbrug komt u langs de waterval. Die vormt de overgang naar het voorste tuingedeelte. Het water wordt uit de vijver opgepompt en stroomt via een klein beekje terug.

In het voorste deel van de tuin wandelt u door het zogenoemde cultuurgedeelte. Daar ziet u de bloemborders, een tuinkas en de rondom een waterput aangelegde kruidentuin.

Vervolgens komt u bij de ontmoetingsruimte met een deels overdekt ruim terras, waar u kunt uitrusten van dit rondje door de tuin. Hier kunt u bijvoorbeeld heerlijke kruidenthee uit eigen tuin drinken. Het pad gaat van het terras terug naar de uitgang en voert u daarbij langs mooie bloemenborders.

Plattegrond