Lees voor
De ontmoetingsruimte geeft met zijn grote ramen een prachtig uitzicht op de tuin. Voor het gebouw is een ruim overdekt terras met tafels, stoelen en parasols, waar u kunt genieten van alles wat de tuin te bieden heeft. De ontmoetingsruimte is geschikt voor ongeveer 30 personen en is voorzien van een compleet ingerichte keuken (met vaatwasser). Huur voor feesten is mogelijk in het weekend en ‘s avonds op werkdagen alleen voor vergaderingen, cursussen en presentaties.


In zijn nieuwjaarstoespraak van maandag 6 januari 2020 reikte burgemeester Toon Mans de Gemeentelijke Waarderingspeld uit. De gemeentelijke onderscheiding kwam deze keer toe aan de stichting Tuin van Kapitein Rommel. Mans: ,,De stichting vierde afgelopen jaar haar 25 jarig bestaan en opereert nog altijd in de geest van de kapitein.” Hij noemt de tuin een belangrijke sociale ontmoettingsplaats en hij prijst de stichting en haar 50 vrijwilligers voor hun inzet voor mensen zonder werk, gehandicapten, buurtbewoners, ouderen en scholieren. ,,In een tijd van meer afstand, individualisering en eenzaamheid als groeiend probleem bent u voorbeeld van de kracht van verbinding. U laat in het klein zien hoe een samenleving zich in het groot zou moeten bewegen. U helpt, u inspireert, u onderwijst, u verbindt en u creëert. Dit verdient waardering”, aldus Mans. Namens het bestuur van de stichting nam Janine Cornel de waarderingsspeld onder luid applaus in ontvangst.   Hieronder volgt de toespraak van burgemeester Toon Mans.


Eind jaren ‘80 van de vorige eeuw kreeg het welzijnswerk van de gemeente Castricum behoefte aan een goede ontmoetingsruimte. Met enige aanpassing zou de oude tuin van Kapitein Rommel hiervoor gebruikt kunnen worden. Tegelijkertijd zou hiermee de tuin dan weer in goede staat teruggebracht worden. In 1990 kwam vanuit het Rijk geld vrij kwam voor sociale projecten en kon dit idee uitgevoerd worden.


Kapitein Rommel werd in 1889 in Castricum geboren. Na zijn studie op de zeevaartschool in Vlissingen ging hij varen op de grote vaart en bevoer hij de wereldzeeën. Al op zijn 40e jaar klom hij op tot kapitein der koopvaardij. Dit was uniek voor zijn tijd. In 1945, na afloop van de Tweede Wereldoorlog, ging hij met pensioen en keerde definitief terug naar Castricum. Hij liet in zijn tuin een huis bouwen met de naam “Achter Bornholm”. In de tuin hield hij allerlei soorten dieren, zoals zwanen, kalkoenen, pauwen, fazanten en kippen.


Als u bij binnenkomst in de Tuin van Kapitein Rommel linksaf slaat ziet u bijna direct al de centraal gelegen vijver met het eiland. Rondom de vijver zijn prachtige plantenborders aangebracht. En het stinzenbos – met in het voorjaar onder de bomen de typische stinzenplanten daslook, bosanemoon, winterakoniet, kievitsbloem en sterhyacint – is de moeite van het bekijken zeer waard. Loopt u door naar achteren, komt u eerst in het ecologisch aangelegde gedeelte.