«

»

Fruitfeest

Op zaterdag 6 oktober wordt er van 10:00-16:00 uur een heus fruitfeest georganiseerd in de Tuin van Kapitein Rommel. Met medewerking van de Pomologische Vereniging Noord-Holland (POM) wil de Tuin van Kapitein Rommel dat de bezoekers enthousiast worden om fruitbomen te planten, informatie kunnen krijgen over de aanplant en verzorging en ideeën op kunnen doen wat je allemaal met fruit kan doen.

De POM zal aanwezig zijn met verschillende kramen. Bij de culinaire kraam valt van alles te proeven, bij de advies kraam kan men terecht voor snoeiadvies en aankoopbemiddeling. En ook is er aan de jeugd gedacht.

De Tuin omlijst dit met een heerlijke vruchtentaartwedstrijd; wie bakt de lekkerste taart. Kom proeven en oordeel zelf! Ook zijn er vruchtensappen en fruit te koop. Voor de kinderen is het Willem Tell spel tevoorschijn gehaald en Jan van der Schaaf verzorgt de muzikale omlijsting. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Betrekken bij Groenfonds van de Provincie Noord-Holland.

De Fruitbomen hebben altijd meerdere gebruiksdoelen gekend. Naast het leveren van fruit, honing, hout en gras heeft de hoogstamboomgaard ook een functie voor behoud van biodiversiteit, wegvang van fijnstof, CO2-opslag, biologische plaagbestrijding, recreatie en beleving.
De natuurwaarde van (hoogstam) fruitbomen is aanzienlijk: Oude fruitbomen krijgen holtes in de stam. Die holtes dienen als schuil- en broedplaats voor holenbroeders. Denk bijvoorbeeld aan spechten, mezen, boomkruipers en vleermuizen. Bijen vinden er hun nectar tijdens de bloesemtijd. Ook de bodem wemelt van de beestjes: muizen, egels, enz.

In de Tuin van Kapitein Rommel staan nog enkele zeer oude hoogstamfruitbomen die in het verleden nog zijn geplant door de Kapitein zelf. Voor de bestuiving van de fruitbomen is het van belang dat er meerdere en verschillende bomen in de omgeving staan. Immers de appel en peer rassen zijn veelal kruisbestuivers.
Dus komt langs tijdens het fruitfeest, wordt enthousiast en plant zelf je eigen fruitboom.