«

»

Kinderboekenweek in de Tuin

Ik ben Anka Witkowska, kunstenaar en schrijver en kom uit Polen.  
Van 6 oktober tot 30 november zijn de illustraties afkomstig uit mijn prentenboek “Wat doe je, Zitman?” in de ontmoetingsruimte van Kapitein Rommel te zien. Het prentenboek zelf is te koop bij Kantoorboekhandel Laan in Castricum.
“Wat doe je, Zitman?” is m’n eerste prentenboek. Het idee van het boek is geboren samen met m’n 2 kinderen, om en nabij 10 jaar geleden. Ik wou ze graag vertrouwd maken met het geheim en de kracht van de stilte. Tevergeefs zocht ik naar een kinderboek erover en daarom besloot ik er zelf een te maken. Mediteren deed ik al een tijdje. Tekenen kon ik ook al. Wat eenvoudig leek is nog een complex en langdurig proces geworden. Ik was zelf namelijk zowel schrijver, illustrator als uitgever. Het boek verscheen eindelijk begin vorig jaar. Helaas niet interessant meer voor mijn tieners. Gelukkig heb ik nog een driejarig zoontje. We gaan samen (voor)lezen uit het boek. Verder hoop ik dat het verhaal over het niets doen vele andere kinderen kan bereiken.
Illustreren vond ik het meest boeiende onderdeel van het boek maken. Het duurde even voor ik de juiste stijl voor het verhaal van de Zitman koos en me kon toeleggen op sumi-e. Het is van oorsprong een Chinees techniek waar je met inkt en penseel op rijstpapier tekent. Daarvoor volgde ik een jaar lang een cursus. De handeling is zeer helder en zeker niet gemakkelijk. Het vraagt om rust en vastberadenheid, vasthouden en loslaten tegelijk. Zowel in het hoofd als in het lichaam; de uitvoerende hand. Het vraagt om het verblijven in het moment. Het moment te vertrouwen. Daarom is sumi-e ook een variant voor meditatie, of meditatief werken. Toegepast in onder andere Japanse zen kloosters. Ook in mijn eigen praktijk als kunstenaar. De kracht van weinig vormen pas ik al te graag toe.