Een bijzondere collectie aquarellen zijn vanaf heden tot en met 10 november te zien in de Tuin van Rommel. Michel van Noort uit Castricum heeft deze gemaakt. Michel is bioloog en docent biologie. In zijn vrije tijd gaat hij veel de natuur in om te vogelen, ook in het buitenland dus.
‘Voor mij is het één geheel, de natuur in, vogels fotograferen, thuis in mijn bescheiden werkkamer tekenen en schilderen. En ik lees natuurlijk ook veel over vogels,’ aldus Michel.
Afgelopen zomer is hij in Panamá en Colombia geweest. In Colombia heeft Michel gewoond en gewerkt; hij komt er al sinds jaar en dag.
Ook dit keer is hij weer het veld in geweest om kolbries te zoeken en te fotograferen. Niet altijd een gemakkelijke klus. Er is veel geduld voor nodig. ‘Maar kolibries hebben vaak wel een vaste route langs bloemen,’ vertelt hij. ‘En dan zit ik op een stoel of krukje te wachten in de moordende hitte soms aangevallen door een horde muggen, mijn camera gereed om af te drukken.’
Kolibries zijn de enige vogels ter wereld die achteruit kunnen vliegen! Het zijn ook de enige vogels die zwevend voor bloemen nectar zuigen en dan ook onwetend stuifmeel van die bloem meenemen naar de stamper van een andere bloem van die plant. Ze zorgen dus voor bestuiving.
De grootste uitdaging was om enkele soorten in aquarel af te beelden.
‘Ik ben geen echte aquarellist. Olieverf is meer mijn medium, maar het is voldoende gelukt om te kunnen laten zien,’ vindt Michel.

Of dat zo is, kunt u zelf gaan zien vanaf heden. De Tuin van Rommel vindt u tegenover het station Castricum.