«

»

Kunst fietsroute

Tijdens de Kunst fietsroute op 2 en 3 juni is dit jaar de Tuin ook weer open van 11.00 – 17.00 uur. Tijdens deze route zullen verschillende kunstenaars hun werk exposeren in de Tuin van Kapitein Rommel.

Guus Wattel, Anja Jonker en Ineke Meier expo-seren en geven beeldhouwdemonstraties. Zij maken deel uit van de beeldhouwgroep rondom Jos Apeldoorn. In de Tuin van Kapitein Rommel zal dit jaar een expositie van Jos Apeldoorn zelf te zien zijn. De oude meester legt in 2018 een aantal van zijn taken neer. Een afscheid? Nee Jos Apeldoorn blijft exposeren en beelden maken,  maar stopt met begeleiden. De anderen gaan door als zelfstandige groep met: ‘Kunst in Hout ’

Jos Apeldoorn
Jos Apeldoorn, geboren 1952, is opgegroeid bij de timmerwerkplaats van zijn vader waar hij speelde met hout, tekende en als kind stiekem schilderijen maakte. Hij volgde een bouwkundige opleiding. Van 1967 tot 2007 was hij werkzaam in het ‘familiebedrijf’. Hierna werkte hij als bouwkundig inspecteur en was werkzaam als kaarsenmaker bij de Abdij van Egmond, waar hij zich ook inzette voor het museum van de abdij. Jos richtte in 1992 met Erik Baart en Huug Zentveld het Egmondse schildersgenootschap Hallem op. In 2002 trad hij naar buiten met het maken van houten beelden via het project ‘Adelbertusakker’ waar hij 3 manshoge beelden neer-zette: monnik Adelbert, graaf Dirk de 1e en voormalig bewoner en zijn grootvader Dirk Schuit. Vanaf 2004 geeft Jos het vak middels workshops in het Glazen Houtlokaal en werkt vanuit het ‘Houtlokaal’ achter zijn woonhuis aan de Visweg in Egmond.

Anja Jonker                                       
Anja Jonker werkt als kunstenares in Castricum. Zij  is opgeleid als creatief therapeut beeldend en volgde de kunstopleiding in Arnhem. Anja werkte jarenlang als therapeut en activiteitenbegeleider. Anja is initiatief-neemster en maakster van het familie-evenement de ‘Sprookjestuin’, dat iedere zomer te zien is in de Tuin van Kapitein Rommel en in Heemtuin Zaandam. Het ‘volwassen’ werk in hout van Anja Jonker is zeker zo mooi!  Anja verbeeldt in ‘The Cirkel of Life’ het gezinsleven, reliëfs uitgehouwen in het tafelblad. Het zijn reliëfs over liefde, geboorte en gezin. Anja werkt toe naar waar ‘de Cirkel rond is’ en zij ook de stadia van ouder worden en dood in beeld heeft gebracht. In de geza-menlijke expositie’ Kunst in Hout’ zijn ook beelden van Anja te zien: armen die reiken en omarmen; handen en  voeten uit ruwe stammen gehaald. www.artkid.nl (zie slideshow).

Circle of life: Liefde

2018: Dit jaar werkt Anja met het thema ‘spiegelingen’.  Het zijn bespiegelingen op het zelf zijn: beeld en spiegelbeeld. In 2018 zal Anja de workshops beeldhouwen in hout overnemen die voorheen, door Jos Apeldoorn gegeven werden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ineke Meier
Ineke maakt deel uit van dezelfde beeldhouwgroep rondom Jos Apeldoorn. Zij komt uit Haarlem en heeft zich altijd verbonden gevoeld met hout. Maar pas in 2009 is ze bij Jos Apeldoorn een workshop gaan doen. Daarna heeft ze het houtbewerken nooit meer losgelaten  en al vele beelden gemaakt. Meestal geïnspireerd door de organische vorm van het hout, maar ook wel naar  een van tevoren bedachte vorm, zoals het beeld
‘de twee vogels’.

Guus Wattel
Guus ging tien jaar geleden bij Jos Apeldoorn (Egmond) met houten beelden aan de slag. Hij maakt sindsdien vooral handen uit hout. Waarom? Handvormen hebben zeggingskracht. In de familie van Guus wordt gebaren-taal gebruikt. Handen zijn herkenbaar en overal. Handen zijn leuk en lastig te maken. Eigenlijk zijn handen hand-tastisch! Kijk ook eens op https://guusxgeluk.wordpress.com/beelden/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Collages over het spanningsveld tussen het organische en synthetische

Nicole Spit
Nicole is designer en kunstenaar en volgde haar opleiding aan de Design Academy en Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Zij is geïnspireerd door de biotechnologie. Ze heeft een eigen designstudio (DesignStudio Dáárheen), die zich vooral richt op trends, tendensen in de samenleving (o.a. technologische, en sociaal-maatschappelijke), waarvan de opkomst van de biotechnologie er één is. In de spin-off van haar BioArt tentoonstelling heeft ze nu collageschilderijen en objecten gemaakt die zijn gebaseerd op het spanningsveld van het organische en het synthetische. Genetisch gemanipuleerde ‘neobiologie’, groeivormen en Labnatuur vormen dit keer de inspiratie tot vervreemdende en wonderbaarlijke kunst. www.studiodaarheen.nl /Art

Schilderijen naar de natuur

Henk Willem Klaassen
Er zijn een aantal schilderijen van Henk Willem klaassen te zien in de Tuin van Kapitein Rommel. De schilderijen zijn uitgezocht door deelnemers /vrijwilligers van de Tuin. Henk Willem schildert in zijn vrije tijd met olieverf. Naast het samenleven met zijn gezin, zijn werk als sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij buurtzorg, het schrijven van artikelen en boeken over zijn werk, vindt hij het erg fijn om zich te kunnen ontspannen door te schilderen en te fotograferen. Henk Willem houdt ervan om zijn schilderijen veel kleur en sfeer mee te geven. Hij schildert met name landschappen, bos, bomen en de zee. Henk Willem heeft de afgelopen jaren onder andere geëxposeerd in de Oude Keuken in Castricum, de Cirkel in Heemskerk, in het MCA Alkmaar, in de bibliotheek en doet elk jaar mee aan deze kunstfietsroute. Tijdens de kunstfietsrouteK 2018 is in zijn ‘open huis’ aan de Gobathstraat meer van zijn werk te zien.

Marijke Zwamborn
Hout is het materiaal voor voormalig lerares handvaardigheid Marijke Zwamborn: vaak beuken(hard) en soms esdoorn (zacht). Na het overlijden van haar echtgenoot werd het: olijfhout. Vrienden van de kinderen vroegen me met wat ze me konden troosten. Omdat we altijd verzot op het mediterrane zijn geweest, met name Italië was hun antwoord: ‘neem maar een stuk olijfhout mee! Dan sta je toch verbaast als er een trailer met een complete olijfboom arriveert’.

Voor Marijke is het werken aan haar beelden met dit olijfhout een meditatief proces ‘een stuk verwerking’. Haar beelden zijn ‘open’en van alle kanten is iets te zien. Het materiaal geeft aan waar het naar toe gaat en die weg is eigenlijk de interessantste. ‘Zou ik vooraf weten wat ik ga maken dan zou ik me beperkt voelen in mijn hoofd’. Dit jaar maakt zij beelden in samenwerking met haar maatje Rob Hoogenboom.

Rob Hoogeboom
Rob is als amateur kunstenaar verbonden aan het kunstatelier ‘De pretentielozen’ te Apeldoorn. Hij maakt houten beelden, zowel figuratief als abstract en heeft in de loop van de tijd regelmatig geëxposeerd. Naast hout maakt Rob ook gebruik van steen en keramiek. Op de Akademie te Eindhoven heeft Rob de opleiding keramiek gevolgd. Hij maakt graag objecten van uiteenlopende materialen. Met veel plezier kijkt  hij uit naar het exposeren samen met Marijke in Castricum: ze inspireren elkaar op de werkochtenden in het atelier.