Download programma 12 t/m 18 september Kunst in de Tuin: Licht en Zwaartekracht

De Tuin van Kapitein Rommel organiseert in samenwerking met Anja Jonker inmiddels voor de 10e keer Kunst in de Tuin van 12 t/m 18 september. Openingstijden zijn van 9.30 -16.30 uur, op zaterdag en zondag vanaf 10.30 uur. Entree is gratis.
Met deze exposities wordt invulling gegeven aan de gezamenlijke passie voor natuur en kunst. De Tuin van Kapitein Rommel stelt deze unieke plek in Castricum beschikbaar en Anja Jonker nodigt kunstenaars uit om in deze natuurlijke oase te exposeren. Zij zoekt de samenwerking en verbindt de kunstenaars met de tuin en met elkaar. Hierdoor ontstaat er in de Tuin van Kapitein Rommel een magische, creatieve en natuurlijke versmelting. “Het wordt een broedplaats. Daar krijg ik vleugels van”, zegt Anja Jonker.

Vleugels, vliegen en het overwinnen van de zwaartekracht, een van de vier natuurkrachten. De zwaartekracht, de aantrekkingskracht die twee of meer lichamen op elkaar uitoefenen. Met vleugels daag je deze natuurkracht uit en kan je vliegen en dansen in de wind. Maar ook je geest laten vliegen, het even ontsnappen aan het alledaagse en je verbeelding laten gaan. Daarmee ontstaat het thema “Licht en Zwaartekracht”. De expositie laat een verscheidenheid aan zeer verschillende vaardigheden van 5 kunstenaars zien, een mix van design, ambacht, dichtkunst en klankkunst.

Anja  Jonker brengt deze keer een beeld dat licht is en dat letterlijk vleugels heeft. Een ander beeld “Hemelladder” is geïnspireerd op het gedicht “Hemelsleutel”’ van Susanne van Rhenen dat in de Tuin van Kapitein Rommel ontstond.

 

Jola Geldermans is ervaren portretbeeldhouwster uit Beverwijk. De Koppen die ze maakt hebben karakter. Met veel passie gaat Jola op zoek naar de kern van haar model. Jola maakt werk in opdracht en maakt daarnaast vrij werk. Zij komt met Portret van Nina Simone en vrouwen portretten uit zonnig Afrika.

 

 

 

 

 

 

 

Erik Bakker is vormgever en muzikant. Geïnspireerd door prachtig hout uit de Jungle maakt Erik zijn objecten. Hij plaatst ze in de juiste stand en geeft ze een nieuwe functie en dan is er licht. Toegepaste kunst mogen zijn lampen genoemd worden.

 

 

 

 

Susanne Van Rhenen is dichteres, natuurgids en fotografe. Zij dicht zwaar en licht. Over beestjes en vlinders. Over natuur die vergaat en ontstaat. Ze fotografeert met scherpe blik, al het kleine gewriemel dat u en ik, ontgaat.

Susanne maakte speciaal voor de Tuin van Kapitein Rommel het boekje: ‘Tuindichtjes’ waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Tuin.

 

 

 

 

 

 

Marije Samuels speelt met klanken en materialen uit de natuur: Een grote steen is zwaar en hard en toch weegt de steen vandaag niets en is warm (en zacht?) Welke ideeën hebben we over de wereld zoals we die waarnemen? In de natuur is niet alles wat het lijkt te zijn. De metaforen die de natuur ons laat zien verwerkt Marije Samuels graag in haar werk. Tegenstellingen of juist overeenkomsten in structuren en vormen worden uitvergroot of verfijnt. Haar werk maakt ons bewuster van de schoonheid van de natuur. Marije neemt klankschalen naar de tuin.